Четвер, 28.03.2024, 15:37
Вітаю Вас Гість | RSS

СКАЛАТСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 146
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Квітень » 15 » Наші професії
12:29
Наші професії

Дорогі друзі!

Скалатський професійний ліцей запрошує на навчання

 

        Вибір професії – це велика відповідальність. Відповідальність перед батьками, перед суспільством та найголовніше – перед собою. Відповідальність перед собою, мабуть, найважливіша, і полягає вона в тому, щоб обрати саме свій шлях і ним йти. Бо тільки сама людина може збагнути, до чого в неї більший хист, до чого відчуває вона покликання.

      Вибір професії – справа нелегка. Але робити цей вибір доводиться кожному без винятків. Сподіваємось, що ви зможете прийняти правильне рішення. Шлях професійного самовизначення непростий і тернистий.

Пам’ятайте, що тільки  ви

можете обрати своє майбутнє!

Оператор комп’ютерного набору. Адміністратор.

     Стрімкий розвиток комп’ютерної техніки та її різноманітного програмного забезпечення - це одна з характерних ознак сучасного періоду розвитку суспільства. Технології, основним компонентом яких є комп’ютер, проникають практично в усі сфери людської діяльності. Слово "комп'ютер" стало для всіх звичним, повсякденним.

      Професія «Оператор комп’ютерного набору» – це підготовка кваліфікованих робітників до ефективного використання сучасної комп’ютерної техніки, оргтехніки, діловодства у процесі розв’язання завдань економіки та управління господарчої діяльності. Велика увага при підготовці кваліфікованих робітників з цієї професії приділяється набуттю навичок практичної роботи на комп’ютерах, знанням машинопису (сліпий 10-ти пальцевий метод) та діловодства. 

  Цей курс передбачає аудиторні, індивідуальні лабораторні та практичні заняття під керівництвом викладача або майстра виробничого навчання, а також самостійну роботу учнів, що забезпечує закріплення теоретичних знань, сприяє набуттю практичних навичок і розвитку самостійного наукового мислення. 

 Основа майстерності оператора комп’ютерного набору - оволодіння найсучаснішими прикладними і графічними програмами, вміння працювати у глобальній мережі Internet і модернізовувати персональний комп’ютер. Сучасний світ ПК такий різноманітний і широкий, настільки швидко розвивається, що кожна людина знайде своє місце в цьому світі, і перший крок в цьому напрямку – освоєння професії "Оператор комп’ютерного набору"

     Ще недавно людину, професія якої має на меті порядкування в установі або колективі, називали завідуючий. Зараз таких спеціалістів називають адміністраторами. Крім управлінських функцій він може займатися обслуговуванням баз даних та інформаційних систем.

     Скільки існує сфер діяльності, де потрібен адміністративно-управлінський персонал, стільки і знань необхідно для роботи адміністратором.

Адміністратор  повинен знати:

  • постанови, розпорядження, накази, інші керівні та нормативні документи, що стосуються роботи підприємства, установи, організації;
  • структуру управління, права і обов’язки працівників;
  • правила і методи організації обслуговування відвідувачів;
  •  види послуг, що надаються;
  • основи економіки, організації праці і управління;
  • основи маркетингу і організації реклами;
  • законодавство про працю;
  • правила внутрішнього трудового розпорядку, правила і норми охорони праці.

     Праця адміністратора – це постійна робота з людьми, тут головним критерієм успіху є комунікабельність та організованість.

          Адміністратор може мати кар’єрний ріст: як робити на одній посаді з перспективою підвищення заробітної платні, так і стати керівником або відкрити власну справу.

Слюсар з ремонту автомобілів; водій категорії «С1»; тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва

Соціально-економічне значення професії

        Боротьба за продовження життя автомобілів, утримання їх у належному технічному стані, безпека роботи водіїв, надійність експлуатації - у всьому цьому велика роль належить слюсарю з ремонту автомобілів — провідної особи в технічній службі автотранспортних підприємств. Щоб автомашина запрацювала, її потрібно зібрати, налагодити, відрегулювати і випробувати, у процесі експлуатації — обслуговувати і ремонтувати. Все це - справа слюсаря. І чим складніша машина, тим вища повинна бути  кваліфікація слюсаря. Це одна з важливих професій, тому що, якими б не були досконалими інструменти, завжди буде потрібна людина з "розумними" руками.

      Новітні технології, які зараз впроваджуються в автомобілебудуванні в результаті дали продукт, який має досить складну конструкцію і тому для діагностики та ремонту таких автомобілів потрібні висококваліфіковані кадри. Для того, щоб іти в ногу з сьогоденням автослюсар повинен добре володіти не тільки навиками з ремонту, а й для діагностики добре знати комп’ютерну техніку. Тому потреба у спеціалістах з ремонту автомобілів буде постійною і, оволодівши цією професією, можна легко працевлаштуватися в різних автопідприємствах, фірмах автосервісу, автокомбінатах, автопарках, і навіть відкрити свою справу.

Характеристика процесу праці

    Предметом праці слюсаря з ремонту автомобілів є автомашина, його агрегати, системи, механізми, окремі її прилади, а також їх частини і деталі. Основні операції: діагностика, ремонт, регулювання, комплексне випробування відповідно до технічних умов експлуатації агрегатів і вузлів автомобілів різних марок.

    Встановивши причини неполадок, слюсар розбирає несправні агрегати і вузли, замінює окремі деталі, знову проводить їх збирання і закріплює на своїх місцях, змащує частини, що труться, укладає лінії бортової комунікації. Робота завершується оформленням необхідної  документації.

Знаряддя праці

     Автослюсар користується цілим арсеналом ручних інструментів, електричних механізмів і пристроїв. Це різноманітні підйомники, діагностичні установки, зварювальний апарат, вимірювальний інструмент.

Вимоги професії до робітника

Для того, щоб стати майстром своєї справи, слюсар має бути уважним, акуратним, наполегливим та відповідальним і повинен:

  • раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • додержуватись норм технологічного процесу;
  • не допускати браку в роботі;
  • знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • знати інформаційні технології

    У третьому тисячолітті зварювання є одним із провідних технологічних процесів. Практично зварюють майже всі метали на землі, в морських глибинах і в космосі. Маса зварювальних конструкцій становить від частки грама до сотень і тисяч тонн. Розвиток зварювання безпосередньо впливає на технічний рівень найважливіших галузей народного господарства. Багато важливих технічних проблем зараз не можуть бути розв'язаними без застосування зварювання.

    Тому робітник, який готується стати зварником, повинен добре вивчити процеси газового зварювання і різання, властивості зварюваних металів і застосовуваних при зварюванні матеріалів та газів, будову та правила поводження із зварювальною апаратурою, оволодіти технікою зварювання різних металів.

 

Електрогазозварники, які навчаються у нас здобувають:

Теоретичні знання з будови і принципів дії техніки і технології в процесі електрогазозварювальних робіт.

  • Вчаться виконувати комплекс      виробничих

процесів з широким використанням електрогазозварювального обладнання.

  • Виконують роботи по ручному дуговому зварюванню, зварюванню в середовищі захисних газів і газової зварки простих деталей, вузлів і конструкцій з конструкційних сталей, кольорових металів і сплавів середньої складності, деталей, вузлів і конструкцій з вуглецевих сплавів.
  • Виконують роботи по кисневій і дуговій прямолінійній і криволінійній різці різних сталей і сплавів як простих так і середньої складності деталей.
  • Виконують ручне дугове, кисневе стругання різної сталі, чавуну і кольорових сплавів.
  • Виконують кисневе різання металолому.

Випускник може працювати електрогазозварником відповідно здобутого розряду на підприємствах і заводах. Може продовжити навчання в середніх спеціальних та вищих учбових закладах по профілю здобутої спеціальності.

Перспективи зайнятості

Ймовірність працевлаштування за професією зварника досить високою. Потреба в робітниках цієї професії і має тенденцію для зростання . Переважно електрогазозварники без особливих ускладнень знаходять роботу в будівельних організаціях, на фабриках і заводах, в авторемонтних майстернях та на СТО. Таким чином, професія електрогазозварника має сталий попит на ринку.

Вимоги професії до робітника

     Для оволодіння професією електрогазозварника необхідні ґрунтовні загальноосвітні знання з фізики, хімії, математики і креслення.

    Професія газозварника підходить тим, хто має інтерес до техніки, любить фізично працювати, має умілі руки.

     Робота в важких умовах, виконання одноманітних операцій вимагають від зварника емоційної стійкості, розвинутої вольової регуляції. Почуття спокою і впевненості в собі допомагають зварнику справлятися з виробничими завданнями швидше, чіткіше та з високою якістю виконання.

  Зварнику повинні бути притаманні самостійність, рішучість, акуратність у роботі, зібраність, наполегливість у подоланні труднощів, відповідальність. Ці якості забезпечують йому досягання високої продуктивності праці.

Зварником хто хоче стати –

Лиш бажання треба мати,

І впевнено до цілі йти,

Щоб рейтинг свій тут зберегти.

Бо зварник – це не проста справа:

Тримач тримати слід багато

Щоб шви вміло наложити,

І кратери, що утворились, заварити.

        Сьогодні ми з вами зробили початок вашого вибору, але чи стане він вдалим і чи будете ви успішною людиною, задоволеною своєю професією і власним життям, залежить тільки від вас. Ми сьогодні розповіли вам про одну з професій, якої навчають в нашому ліцеї. Зважуючи на те, що ви почули, ми впевнені, що ви оберете правильний шлях і станете професіоналами в своїй професії.

 

Кухар; кондитер

Кухар; офіціант; бармен

Кухарська справа – непроста

Поєднуються праця і краса.

І нам лиш залишається навчиться

Майстерності творити чудеса

     Вміння готувати – це талант! Вміння готувати смачно – це мистецтво! Кухарю, як лікарю, дана влада над настроєм людей. Від його праці залежить їхня працездатність і здоров’я. Особливих вершин у кулінарній справі досягає той, хто постійно знаходиться у пошуку.

     З 1984 року у ДНЗ Скалатський професійний ліцей проводиться підготовка кваліфікованих спеціалістів по кухарській справі. Перша група кухарів була набрана за професією «кухар дитячого харчування».

     Пізніше впровадили нові професії: «кухар;кондитер» на базі неповної середньої освіти та «кухар; офіціант ; бармен» на базі повної середньої освіти.

    Навчально-матеріальна база сприяє якісній підготовці фахівців. Для цього обладнані навчальні кабінети, кухня-лабораторія, навчальний бар, лабораторія офіціантів.

 

    Традиційними для учнів і працівників ліцею стали тижні по професії, в рамках яких проводиться випуск тематичних стінгазет, відкриті уроки викладачів і майстрів в/н, виставки навчальної та спеціальної літератури, екскурсії на базові підприємства, конкурси професійної майстерності, тематичне сервірування столів.

   В нашому ліцеї навчають смачно готувати, правильно поєднувати різноманітні продукти харчування, комбінувати кілька видів теплової кулінарної обробки, використовувати різні способи приготування страв, враховувати особливості сучасної української кухні; знайомлять з технологією приготування фірмових страв кухні народів світу.

 

Вибір професії — це як вибір долі,

по якій ти будеш далі йти. 

 

Переглядів: 740 | Додав: Юрій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту